Een Houten Steel Maken voor je Bijl

Houten Steel Maken

Een Ambachtelijk Project voor Thuis

Of je nu een oude bijl wilt restaureren of gewoon een nieuwe steel wilt maken voor je favoriete bijl. Het maken van een houten steel is een tof project voor thuis. Met het juiste gereedschap en geduld kun je een duurzame, functionele steel creëren die perfect bij je bijl past. In deze handleiding bespreken we de houtsoorten die je kunt gebruiken, de vorm en afmeting van de steel, de benodigde gereedschappen en de stappen om dit project tot een succes te maken.

Als voorbeeld hebben wij gewerkt met een trekkingbijl van Hultafors. Deze bijl heeft een kop van 600 gram en een totale lengte van 37 cm. De steel is gemaakt van Essen. Uit de fabriek komt hij met een Hickory steel.

1. Houtsoorten

Het kiezen van de juiste houtsoort is essentieel voor het maken van een sterke en duurzame bijlsteel Voor een traditionele steel worden houtsoorten zoals essen, hickory of eik vaak aanbevolen vanwege hun uitstekende sterkte en schokbestendigheid. Deze houtsoorten kunnen de impact van het hakken goed absorberen en verdelen, waardoor de steel minder snel breekt.

2. Vorm en Afmeting

De vorm en afmeting van de steel zijn cruciaal voor de efficiëntie en veiligheid van je bijl. Meet de opening in de bijlkop (het oog) nauwkeurig om te bepalen welke afmetingen je nodig hebt. Over het algemeen wordt de steel van de bijl langer naarmate de kop zwaarder is.

Wat betreft de vorm van de steel, moet deze comfortabel in je hand liggen. Een rechte steel met een lichte bolling aan de bovenkant, waar je handpalm rust, is vaak een goede keuze. Probeer verschillende houten blokken uit te zagen om de perfecte vorm te vinden voordat je aan de definitieve steel begint.

3. Benodigde Gereedschappen

Om een houten steel voor je bijl te maken, heb je enkele basisgereedschappen nodig. Zorg ervoor dat je beschikt over:

 • Een (trek)zaag voor het op maat zagen van het hout.
 • Een decoupeerzaag of lintzaag voor het zagen van de grove vorm.
 • Een (spook)schaaf, rasp of vijl of de rondingen in de steel te krijgen.
 • Veel schuurpapier om de ruwe randen glad te maken (van grof 80 tot fijn minimaal 400)
 • Meetgereedschap, zoals een schuifmaat, liniaal en potlood. Voor nauwkeurige metingen.
 • Een hamer om de steel stevig in de bijlkop te bevestigen.
 • Houtlijm, om de wig in de steel te lijmen.
 • Een bankschroef of de steel in te klemmen.

4. Aanpak

Nu je alle benodigdheden hebt verzameld, is het tijd om aan de slag te gaan:

 • Begin met het selecteren van een geschikte houtsoort en het aftekenen van de gewenste afmetingen op het houtblok.
 • Zaag het houtblok voorzichtig op maat, waarbij je extra materiaal laat voor eventuele aanpassingen.
 • Vijl of schuur de ruwe vorm van de steel uit. Werk langzaam en precies om de gewenste vorm te bereiken.
 • Schuur de steel glad en rond de randen af voor comfort.
 • Bevestig de steel stevig in de bijlkop met een hamer. Als je extra zekerheid wilt, kun je ook houtlijm gebruiken voordat je biojlkop op de steel plaatst.
 • Laat alles drogen en zorg ervoor dat het stevig vastzit.
 • Zaag het uitstekende stuk steel boven de kop af.
 • Behandel de steel met lijnolie.

Gefeliciteerd! Je hebt nu een houten steel voor je bijl gemaakt. Vergeet niet om je nieuwe steel te oliën om deze te beschermen tegen vocht en slijtage. Met deze zelfgemaakte steel kun je weer jarenlang genieten van het gebruik van je bijl voor al je houtbewerkingsprojecten. Veel plezier en werk veilig!

Mocht je op zoek zijn naar een losse steel voor een van je bijlen. Kijk dan rond in de winkel, we hebben er een aantal in collectie.