Alles over de Dutch Oven

Dutch oven

Wat is een Dutch Oven?

Een Dutch Oven is een zeer veelzijdige gietijzeren pan die kan worden gebruikt voor het maken van allerlei gerechten. Zoals stoofpotten, braadgerechten, soepen, chili’s, pasta’s en zelfs brood.

Ideaal voor het maken van gerechten met lange kooktijden. Omdat ze een goede warmtegeleiding hebben en het vocht in de pan behouden. Ze zijn geschikt voor gebruik op het fornuis en in de oven. Maar nog veel leuker op een kampvuur, barbecue of op de kamado.

In feite kun je bijna alles koken in een Dutch Oven, van stevige groenten en vleesgerechten tot zoete desserts zoals taarten en cakes.

Kijk binnen onze afdeling buitenkoken naar het aanbod!

Dutch oven Dutch oven

Hoe wordt een Dutch oven gemaakt?

Een gietijzeren pan wordt gemaakt door het gieten van vloeibaar ijzer in een mal. Dit proces wordt “gieten” genoemd en wordt meestal uitgevoerd in een gieterij.

Om een gietijzeren pan te maken, wordt er eerst een mal gemaakt die de vorm van de pan weergeeft. Deze mal wordt vervolgens gevuld met vloeibaar ijzer dat is verwarmd tot een hoge temperatuur in een oven of kolenoven. Het ijzer wordt vervolgens gegoten in de mal. De mal wordt gesloten om het ijzer te laten harden en koelen.

Eenmaal afgekoeld, wordt de pan uit de mal gehaald en worden eventuele onvolkomenheden of oneffenheden verwijderd. Daarna wordt de pan geschuurd en gepolijst om een gladde en glanzende afwerking te krijgen. Sommige dutch ovens worden vervolgens geblackt of gepoedercoat om ze te beschermen tegen roest.

Tenslotte worden de handgrepen en de deksel bevestigd, en is de Dutch Oven klaar voor gebruik.

Hoe onderhoud je een Dutch Oven?

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je pan in goede staat blijft en lang meegaat:

  1. Maak de Dutch Oven schoon na gebruik: Gebruik alleen water (of een hele milde zeep) en een zachte doek of borstel om de binnen- en buitenkant van de pann schoon te maken. Vermijd het gebruik van scherpe voorwerpen om het oppervlak van de pan te beschadigen.
  2. Droog de Dutch Oven goed af: Maak de pan na het afwassen goed droog met een doek of keukenpapier, vooral rond de handgrepen en de randen. Laat de pan vervolgens open en omgekeerd drogen om ervoor te zorgen dat er geen water achterblijft. Je kan de pan ook nog even op het vuur zetten om het goed droog te krijgen.
  3. Season je pan: Voeg indien nodig olie. Als je merkt dat het oppervlak van je pan droog of ruw aanvoelt, kun je een laagje olie toevoegen om het te beschermen en te voorkomen dat het roest. Dit geldt vooral voor gietijzeren Dutch Ovens, die extra verzorging nodig hebben om in goede staat te blijven. Lees hieronder meer over seasonen.
  4. Bewaar de dutch oven op een droge plaats: Zorg ervoor dat je pan op een droge plaats wordt bewaard. Dit om te voorkomen dat het oppervlak roest. Als je de pan niet vaak gebruikt, kun je hem inpakken in een zachte doek of zak om te voorkomen dat hij stof of vuil opdoet.

Als je deze stappen volgt, zou je Dutch Oven in goede staat moeten blijven en een levenlang mee moeten gaan.

Wat is seasonen?

Seasoning is een proces waarbij een laagje olie of vet wordt aangebracht op het oppervlak van een Dutch Oven. Dit om het te beschermen tegen roest en om het kookoppervlak te verbeteren. Seasoning kan ook helpen om een natuurlijke, niet-klevende laag te creëren. Die het makkelijker maakt om gerechten te bakken of te braden zonder dat ze aan het oppervlak blijven plakken.

Er zijn verschillende manieren om een Dutch Oven te seasonen, afhankelijk van het type pan dat je hebt. Hieronder staan enkele algemene stappen om een Dutch Oven te seasonen:

  1. Maak de Dutch Oven schoon: Maak de pan goed schoon met warm water en droog hem vervolgens goed af.
  2. Verhit de Dutch Oven: Zet de pan op middelhoog vuur en laat hem een paar minuten verhitten. Dit zal helpen om eventuele resten of vuil op te warmen en te verwijderen.
  3. Voeg olie of vet toe: Voeg een laagje olie of vet toe aan het oppervlak van de pan. Gebruik hiervoor een kwast of een doek om het olie of vet gelijkmatig te verdelen.
  4. Bak het olie of vet in: Zet de pan op het vuur of in de oven en bak het olie of vet goed in. Het vet of de olie trekt dan in de poriën van het gietijzer.
  5. Laat de Dutch oven afkoelen: Haal de pan van het vuur of uit de oven en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur. Veeg het overtollige olie of vet van het oppervlak met een doek of keukenpapier.

Het is belangrijk om te onthouden dat je de Dutch Oven regelmatig zal moeten seasonen, vooral als je hem vaak gebruikt of als het oppervlak begint te vervellen of te roesten. Volg de bovenstaande stappen om ervoor te zorgen dat je pan in goede staat blijft en lang meegaat.